Verkiezing van De Grootste Prof van de UGent

En de winnaar is...

Volgens de luisteraars van Radio 2 Oost-Vlaanderen en de studenten en medewerkers van de Universiteit Gent is professor Joseph Guislain (1797-1860) de 'Grootste Prof van de Universiteit Gent'.

Joseph Guislain was de eerste zenuwspecialist van de Lage Landen en een vernieuwer van de psychiatrische gezondheidszorg. Hij schreef ook de eerste boeken over het 'nieuwe vak'. Professor Guislain schiep het eerste echte 'gesticht', dat model werd voor het hele land. Hij bevrijdde de geesteszieken uit de mensonterende 'dolhuizen'.

Joseph Guislain was niet alleen een groot geleerde en een wetenschappelijk pionier, maar ook een sociaal bewogen humanist en filantroop. Zo bestemde hij in zijn testament zijn vermogen voor de behoeftigen.

In Gent is Joseph Guislain vooral bekend van het gelijknamige Guislaininstituut. In 1887 werd tevens een standbeeld voor hem opgericht aan de Begijnhoflaan. Binnen de muren van het Guislaininstituut opende in 1986 een museum, gewijd aan de geschiedenis van de psychiatrische zorgverlening en de bijzondere inbreng van Guislain.

Professor Corneel Heymans (1892-1968, Nobelprijswinnaar en fysioloog) staat op de tweede plaats en professor Gustave Magnel (1889 -1955, specialist in gewapend beton) bekleedt de derde plaats.

Reacties: communicatie@UGent.be
Universiteit Gent Universiteit Gent
Print deze pagina | Terug naar startpagina